top of page

Onze projecten

HET WARMTENET VAN WARMTE VERZILVERD

Zuidtrant-W heeft samen met Ecopower en Kelvin solutions de bv Warmte Verzilverd opgericht, de vennootschap die het warmtenet heeft gebouwd en het beheert. De warmtebron is restwarmte uit de fabriek van Agfa-Gevaert. Benieuwd wat een warmtenet precies is? Klik dan hier.

Warmte Verzilverd recupereert deze warmte en via het warmtenet transporteert ze deze in de vorm van warm water naar haar eerste bestemming : Minerve. Op deze site in Edegem bouwt ontwikkelaar Revive 350 nieuwbouwwoningen in een gemengde woonwijk. 

In diezelfde wijk genieten ook Agfa-Gevaert, Papayoe, Triakon en Opnieuw&Co van onze duurzame warmte.

Een tweede bestemming van de restwarmte is het nieuwbouwproject Zilverkwartier van projectontwikkelaar Fides, waar 83 wooneenheden aangesloten zijn. 

Meer technische informatie en de vordering van de werkzaamheden kan je vinden op de site van Warmte Verzilverd. Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Het warmtenet werd gerealiseerd met de financiële steun van de Vlaamse Overheid.

NIEUWE PROJECTEN

PROJECT WARMTENET AVEREGTEN

In Heist-op-den-Berg bouwt projectontwikkelaar Danneels een nieuwe wijk aan de Averegtenlaan. Samen met onze collega's van de energiecoöperatie Klimaan ( regio Mechelen en Rivierenland) zullen we een deel van de nieuwe ontwikkeling voorzien van duurzame warmte met een collectieve geothermische warmtepomp. Hiervoor hebben we een maatschap opgericht: Warmtenet Averegten. Het gaat concreet over 75 wooneenheden opgesplitst in 1 groot en 1 klein appartementsblok en een aantal grondgebonden woningen. 

Intussen werd reeds het warmte- en koudenet geïnstalleerd dat warmte en koude zal transporteren van de warmtepomp in het grote appartementsgebouw naar de grondgebonden woningen en het kleinere appartementsgebouw. Dat ging gepaard met de nodige persaandacht van o.a. RTV, De Standaard en Het Laatste Nieuws.
 

Warmtenet Averegten zal in dit project optreden als ESCO (Energy Service Company):
Wij investeren in de warmtepomp installatie en het warmtenet, doen de uitbating en factureren een warmteprijs en vaste bijdrage aan de klanten. We plaatsen zonnepanelen op alle daken die zorgen voor elektriciteit om de warmtepomp te voeden. We bieden volledige ontzorging aan de eindklant: Warmte wordt verkocht als een dienst.

De planning van dit project is als volgt:
- 2023 kwartaal 2: infrastructuuraanleg (voltooid)
- 2023 kwartaal 4: boringen BEO-veld en kelderopbouw (volop aan de gang)
- 2025 kwartaal 1: opstart warmtepomp en warmtelevering voor bouwdrogen
- 2025 kwartaal 4: definitieve oplevering

De totale projectkost bedraagt 1 miljoen euro, waarvan de projectontwikkelaar het grootste deel zal financieren via de aansluitingsbijdrage. De netto investering van ZuidtrAnt-W in dit project bedraagt ongeveer 150.000 euro.

Er wordt een projectrendement verwacht van 7%.

PROJECT SINT-BENEDICTUS

In Mortsel wordt een nieuwbouwproject van 71 wooneenheden ontwikkeld waarvan 51 appartementen, 12 woningen, 8 sociale appartementen en een commerciële ruimte.
 
Het is de ambitie van de projectontwikkelaar (Ciril, Democo bouwgroep) om een duurzaam woonproject te realiseren. Veel open groene ruimte, zonnepanelen, duurzame materialen (houtbouw), een centrale geothermische warmtepomp en een deelauto-systeem.

De planning van dit project is als volgt:
- Q2 2023: aanvraag bouwvergunning
- Q4 2023: start constructie
- Zomer 2026: oplevering en eerste klanten

De totale investeringskost van dit project is ongeveer 1 miljoen euro, waarvan een deel door de projectontwikkelaar wordt gedragen via de aansluitingsbijdrage. Netto is een investering van 700.000 euro nodig met een verwacht rendement van 6,5%.

MINERVE FASE 2

Fase 2 van de Minerve site is in opbouw en kan binnenkort mee aangesloten worden. 84 appartementen en 44 woningen zullen daardoor tegen eind 2023 - voorjaar 2024 van duurzame warmte kunnen genieten. 

Warmtenet
Nieuwe Projecten
bottom of page